Tylko nie tyj! cz. II

Dieta okresu menopauzy powinna opierać się na zasadach zdrowego odżywiania. Nie jest polecane, ale panie w tym okresie stosowały tak zwane „diety cud” czy głodówki. Najważniejsze, to jak zwykle, zachować zdrowy rozsądek! Bardzo dobrą i prostą radą jest zwiększenie ilości pokarmów sycących, ale mało energetycznych, czyli warzyw, sałatek, owoców (tu uważać z ilością, gdyż zawierają kaloryczną fruktozę), gotowanych ziemniaków. Warzywa można zajadać w zasadzie bez ograniczeń i obaw o sylwetkę, dlatego zamiana jednego z posiłków w dziennym menu na porcje warzyw bądź ulubioną sałatkę na pewno pomoże w utracie kilogramów. Ważne jest także zredukowanie żywności wysokokalorycznej, takiej jak: czerwone mięso, ser żółty, oleje roślinne, słodycze. Nie należy jednak zupełnie eliminować tłuszczy, ponieważ to właśnie w nich rozpuszczają się niektóre ważne dla organizmu witaminy A, D, E i K. Eksperci radzą, aby zamienić niezdrowe tłuszcze nasycone, zdrowymi- nienasyconymi, czyli roślinnymi. Od wielu lat słyszymy o zbawiennym działaniu błonnika na naszą figurę. Błonnik jest nazywany często zieloną miotełką, ze względu na działanie oczyszczające jelita. Dzięki temu jest naturalnym sposobem na zaparcia, ale także pomaga w walce z tłuszczem. Tłuszcz wchłonięty przez błonnik nie będzie przyswojony, ale szybko wydalony. Warto więc wprowadzić do jadłospisu produkty bogate w ten składnik. Szczególnie polecane są warzywa strączkowe i otręby owsiane. Codzienna dieta kobiety w menopauzie powinna zawierać także ryby, najlepiej dalekomorskie. Nie tylko w okresie menopauzy ale i przez całe życie powinno unikać się wszelkich produktów ulepszanych chemicznie, konserwowanych, barwionych i sztucznie aromatyzowanych. Dobrym posunięciem będzie także rezygnacja z żywności typu fast food, która jest szalenie wysokokaloryczna. Oczywiście porcja frytek zjedzona raz w miesiącu nie jest niczym strasznym, ważne aby wyrobić sobie zdrowe nawyki żywieniowe i jak najrzadziej sięgać po niezdrowe pokarmy. Bardzo istotnym krokiem w diecie kobiety po czterdziestce powinno być ograniczenie spożycia soli. Dzienne zapotrzebowanie na chlorek sodu, czyli słynną sól kuchenną wynosi 1 do 2 gramów. W Polsce zjadamy jej dużo więcej w ciągu doby, nawet do 20 gram. Taka ilość soli dostarcza zbyt dużo sodu, który jest jednym z winowajców wzrostu ciśnienia krwi i występowania nadciśnienia.

Prostym sposobem na zdrowy posiłek dla kobiety w menopauzie i jej rodziny jest chociażby zamiana śmietany na odtłuszczony jogurt, sproszkowanych przypraw na świeże zioła, które można uprawiać w doniczkach na parapecie. Zamiast ostrych przypraw można użyć octu winnego czy cytryny.

Dieta okresu menopauzy powinna być bogata w witaminy i składniki mineralne. Oczywiście najlepszym ich źródłem jest codzienne pożywienie. Ważna dla kobiet witamina A jest obecna w marchwi, szpinaku czy dyni. Witaminę B2 znajdziemy w migdałach, dziczyźnie, jajach czy łososiu. Witamina E występuje w olejach roślinnych, orzechach czy kiełkach pszenicy. Niacyna, czyli witamina B3 (inaczej zwana PP) reguluje poziom cholesterolu przez co jest szczególnie ważna dla kobiety w okresie menopauzy. Występuje ona powszechnie np. w mięsie i ziarnach zbóż. Kobiety mające problemy z utrzymaniem odpowiedniego poziomu witamin mogą w tym szczególnym czasie wspomaga się witaminami w formie tabletki.

Salus Natura