Specjalna dieta okresu przekwitania

W każdym momencie życia człowiek jest bardziej narażony na doznawanie określonych urazów bądź na większe ryzyko zapadania na konkretne choroby. Jest to związane z aktualnie zachodzącymi w organizmie przemianami, trybem życia i podejmowaną aktywnością.

W okresie przekwitania u kobiet zwiększa się ryzyko zachorowalności na dolegliwości sercowo naczyniowe, choroby związane z odwapnieniem kości (osteoporoza), cukrzycę, otyłość. Odpowiednia dieta podstawowa (czyli zachowanie bazowych zasad zdrowego odżywiania) i wzbogacenie ich o pewne elementy pomocne w okresie menopauzalnym mogą wspomóc kobietę w walce z tymi dolegliwościami.

W mediach dużo mówi się o wpływie tak zwanego „złego” cholesterolu na stan zdrowia, a w szczególności na pracę układu krążenia. Warto jednak na początku zaznaczyć, że cholesterol jest związkiem budującym każdą komórkę naszego ciała, wpisanym nieodzownie w jego funkcjonowanie. Jest jednak prawdą, że duże spożycie wysoko nasyconych kwasów tłuszczowych bardzo negatywnie wpływa na poziom tego związku w naszym organizmie. Niezbyt dobrą wiadomością jest to, że nośnikiem „niedobrego” tłuszczu jest wiele produktów lubianych w naszej polskiej kuchni. Są to między innymi: masło (i ogólnie pojęte tłuszcze pochodzenia zwierzęcego), śmietany i inne pełno tłuszczowe produkty mleczne, tłuste mięsa i ich przetwory (głównie mięsa czerwone ale także gęsina i mięso z kaczki). Negatywny wpływ mają również olej palmowy i kokosowy. W ich przypadku należy być uważnym – niech nas nie zwiedzie egzotycznie brzmiąca nazwa kojarząca się z śródziemnomorską dietą; są to bowiem substancje bardzo dla nas niekorzystne. Są one wykorzystywane do produkcji wielu artykułów spożywczych, (szczególnie słodyczy) należy zatem szczególnie uważnie dobierać zawartość koszyka biorąc pod uwagę skład podany na opakowaniu.

Co zatem wybierać, aby poziom złego cholesterolu we krwi był jak najmniejszy? Przede wszystkim należy wzbogacić dietę o warzywa jak i owoce. Dużo mówi się o spożywaniu pięciu ich porcji w ciągu dnia. Ta drogą podnosimy poziom witamin i minerałów w organizmie i w naturalny sposób spożywamy mniej produktów tłuszczowych (w tym miejscu należy zaznaczyć, że nie powinno się spożywać porcji warzyw suto okraszonych masłem lub posypanych ulubioną panierką, bo taka porcja wpłynie na nas niekorzystnie). Poza tym warto wzbogacać dietę o ryby i owoce morza – nawet te tłuste mają w sobie związki korzystnie działające na nasze zdrowie. Zamiast mięs czerwonych sięgaj po niskokaloryczne mięsa białe – np. kurczaka. Wzbogać także dietę oliwą tłoczoną na zimno – oliwą z oliwek, olejem z pestek winogron lub rzepakowym. Badania wykazują również bardzo dobry wpływ aktywności fizycznej na obniżenie poziomu cholesterolu, co dodatkowo pomaga utrzymać prawidłową masę ciała i dobre samopoczucie.

Kobiety zbliżające się do menopauzy, a także po jej wystąpieniu często objęte są szczególną opieką ze względu na postępujące w tym czasie odwapnienie kości. Związane jest to z wygaszaniem funkcji jajników a co za tym idzie spadkiem poziomu estrogenów w organizmie kobiety. Wpływa to na zwiększoną utratę wapnia w kościach, nawet o 3-5% w ciągu roku. Stan podwyższonego odwapniania utrzymuje się nawet 10 lat po menopauzie.
Najważniejszym elementem profilaktyki osteoporozy jest spożywanie odpowiedniej ilości wapnia przed, a także w trakcie przekwitania oraz po menopauzie, w okresie zwiększonej utraty tego pierwiastka z kości. Aż 70% wapnia trafia do naszego organizmu wraz z mlekiem i przetworami. Największe jego stężenie znajdziemy w mleku, jogurcie, serach żółtych, mniejsze w serach białych, a także w sardynkach (opakowanie 150 gram zawiera aż 630 mg wapnia! Przy czym szklanka mleka około 300 mg). Dzienne zapotrzebowanie na wapń osoby dorosłej zagrożonej odwapnieniem wynosi około 1500 mg.
Należy jednak pamiętać, że sam wapń w diecie nie jest wystarczający, aby skutecznie zapobiegać osłabianiu kości. Niezbędne do jego prawidłowego i efektywnego wchłaniania jest spożywanie odpowiedniej ilości witaminy D. Jeśli jej braknie, to nawet dieta najbogatsza w wapń będzie zupełnie bezowocna. Na szczęście źródłem witaminy D, tak samo jak wapnia jest mleko i jego przetwory ale także ryby, które na stałe powinny zagościć w naszej diecie.
Ważnym elementem profilaktyki jest także odpowiednia dawka ruchu, które zwiększają masę kości a poprzez poprawę ogólnej sprawności zapobiegają także upadkom. Mówi się, że ruch może zastąpić wiele leków. Jednocześnie żaden lek nie zastąpi ruchu. Bardzo niekorzystnie na kości wpływa także palenie tytoniu oraz nadmierne spożywanie alkoholu.

Jeżeli chodzi o profilaktykę cukrzycy to łączy się ona nieodzownie z przeciwdziałaniem innym chorobom wieku przekwitania. Odpowiednia dawka ruchu, właściwa dieta, unikanie alkoholu i papierosów są uniwersalnymi środkami poprawiającymi ogólny stan zdrowia i zapobiegającymi chorobom; nie tylko cukrzycy, ale także otyłości.

Salus Natura